Letselschade en eigen schuld

Het kan voorkomen dat u in het verkeer niet goed oplet of wordt afgeleid. Dit zou een ongeluk kunnen veroorzaken. Meestal krijgt de veroorzaker van het ongeluk geen schadevergoeding. Maar in sommige gevallen is dit anders en krijgt u wel een vergoeding. Stel dat u in een botsing terecht komt waar u aansprakelijk voor bent. Ook als veroorzaker kunt u gewond raken en schade oplopen. De tegenpartij kunt u niet aansprakelijk stellen, omdat u de veroorzaker bent van het ongeluk. Wanneer kunt u dan wel uw letselschade verhalen?

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
letselschade en eigen schuld

Wanneer spreken we van eigen schuld?

Er is sprake van eigen schuld wanneer het letsel door uw eigen handelen ontstaat of verergert. Enkele voorbeelden waar sprake is van (deels) eigen schuld:

  • U heeft uw gordel niet om en u wordt aangereden
  • U bent ziek waardoor u niet kunt rijden, maar u stapt toch in de auto
  • U stapt in de auto terwijl u weet dat de bestuurder te veel gedronken heeft

Schadevergoeding bij (deels) eigen schuld

Wanneer het letsel (deels) uw eigen schuld is, heeft dit een uitwerking op de schadevergoeding. Simpel gezegd zijn er drie mogelijkheden: u krijgt geen schadevergoeding, u krijgt een deel van de schadevergoeding of u krijgt een volledige schadevergoeding.

Geen schadevergoeding bij eigen schuld

Wanneer uw eigen gedrag een grotere rol heeft gespeeld bij het veroorzaken van het letsel dan het gedrag van de tegenpartij, dan heeft u geen recht op een schadevergoeding. U rijdt bijvoorbeeld met een scooter op het fietspad terwijl u eigenlijk op de weg moet rijden. Daarnaast rijdt u veel te hard. Het fietspad kruist een weg en u wordt aangereden omdat een andere scooterrijder, waarop u eigenlijk voorrang had, een inschattingsfout maakt. Een rechter kan in dit geval oordelen dat het ongeval vooral uw schuld was. U reed namelijk waar u niet mocht rijden en u overschreed de maximumsnelheid. Hierdoor is de onveilige verkeerssituatie en het letsel vooral uw eigen schuld.

Gedeeltelijke schadevergoeding bij eigen schuld

Wanneer uw gedrag bijdraagt aan het verergeren van het letsel, dan kan een rechter oordelen dat u slechts recht heeft op een deel van de schadevergoeding. U draagt bijvoorbeeld geen autogordel. U wordt vervolgens buiten uw schuld om aangereden en u loopt ernstig hersenletsel op. Medische specialisten oordelen dat de gordel het letsel volledig had kunnen voorkomen. U krijgt dan slechts een deel van de schadevergoeding.

Volledige schadevergoeding bij eigen schuld

Wanneer uw onvoorzichtige gedrag geen grote impact heeft gehad op het letsel, dan krijgt u een volledige schadevergoeding. Stel dat u geen autogordel droeg tijdens het ongeluk, maar dat u zo wordt aangereden dat de gordel het letsel niet had kunnen voorkomen. Hier is geen sprake van verergering en ontvangt u de volledige vergoeding.

Welke verzekering heb ik nodig?

Als u een schadeverzekering hebt voor inzittenden (SVI) of voor opzittenden (SVO) dan zal de verzekering uw letselschade na een ongeluk moeten vergoeden. Ook als u zelf het ongeluk heeft veroorzaakt. Er wordt hier niet gekeken naar wie aansprakelijk is, maar alleen of u en de personen in uw auto, letsel hebben opgelopen door een ongeluk. Dit geldt voor alle autoverzekeringen, van beperkte tot uitgebreide autoverzekeringen. 

Hulp bij uw letselschadezaak

Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: via 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl.

Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*