Aansprakelijkheid hangt af van het verkeersongeval

Als u niet de veroorzaker van het ongeluk bent, maar het slachtoffer, dan kunt u de schade verhalen op de aansprakelijke partij. Soms is dat een andere weggebruiker, maar dat kan ook de gemeente of de provincie zijn. Bijvoorbeeld omdat er een onveilige verkeerssituatie was.

De financiële gevolgen worden verhaald op de verzekering van de veroorzaker. Daarom is het aantonen van aansprakelijkheid van de tegenpartij erg belangrijk. Als dit zo snel mogelijk gebeurt, voorkomt u dat de letselschadezaak verjaart. Daarna kan de rest van het letselschadeproces starten.

Wij helpen u graag met het voeren van de schuldvraagdiscussie met de verzekeraar van de tegenpartij en met het verzamelen van bewijsstukken van uw schade.

Weten hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen na uw ongeluk?

Doe de test
aansprakelijkheid verkeersongeval

Zwakkere verkeersdeelnemers meer beschermd

De aansprakelijkheid hangt deels af van het type verkeersongeval. Fietsers en voetgangers worden bijvoorbeeld meer beschermd vanuit de wet. Het motorvoertuig dat letselschade heeft aangericht bij een fietser of voetganger, de zwakkere verkeersdeelnemer, betaalt altijd minimaal 50% van de schade. Ook als het (deels) de schuld van de zwakke verkeersdeelnemer is. De andere 50% wordt zo verdeeld dat de partij met de grootste schuld het meest betaalt. Lees hieronder meer over de verschillende types verkeersongevallen.

Ongeval tussen twee gemotoriseerde deelnemers

Om de aansprakelijkheid te bepalen bij een ongeval tussen twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers, moeten we kijken naar de partij die een fout gemaakt heeft. Het uitgangspunt in de wet is dat beide partijen namelijk opdraaien voor hun eigen schade. Maar dit gaat niet op wanneer een van de betrokkenen de verkeersregels heeft overtreden. Wanneer de tegenpartij bijvoorbeeld voorrang had moeten verlenen, dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor alle geleden schade. Hier valt de materiële schade, de fysieke letselschade en de immateriële schade onder.

Lees meer over een verkeersongeval door een auto-ongeluk
Lees meer over een verkeersongeval door een scooter

Ongeval gemotoriseerde en niet gemotoriseerde deelnemers

Niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers krijgen extra bescherming vanuit de wet. Zij zijn namelijk zwakke verkeersdeelnemers. Gemotoriseerde weggebruikers moeten dus extra voorzichtig zijn in de buurt van deze verkeersdeelnemers. Als er dan een ongeluk gebeurt, dan wordt dit de gemotoriseerde verkeersdeelnemer aangerekend. Hij of zij is dan ook aansprakelijk voor de schade.

Er kan in een ongeval tussen een gemotoriseerde en een niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer natuurlijk ook sprake zijn van eigen schuld aan de kant van de niet gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Een fietser keek bijvoorbeeld niet goed uit of een voetganger stak plotseling over. In deze gevallen hoeft de gemotoriseerde verkeersdeelnemer slechts een deel van de schade te vergoeden. Dit deel mag echter nooit minder dan 50% zijn.

Ongeval tussen twee niet gemotoriseerde deelnemers

Voor twee niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers gelden dezelfde regels als voor twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers. In principe zijn beide partijen aansprakelijk voor hun eigen schade. Maar wanneer een van de twee partijen een verkeersovertreding gemaakt heeft, dan is deze partij aansprakelijk voor alle schade.

Veelgestelde vragen

  • Waarom zijn zwakkere verkeersdeelnemers meer beschermd?

    Zwakkere verkeersdeelnemers worden meer beschermd vanuit de wet omdat ze vaak geen enkele vorm van bescherming krijgen tegen een klap van buitenaf. Een voetganger draagt bijvoorbeeld geen helm. Een fietser wordt bijvoorbeeld niet beschermd door een omhulsel, zoals een automobilist. Omdat de impact van een aanrijding tussen een motorvoertuig en zwakke verkeersdeelnemer groot kan zijn, worden ze extra beschermd.

  • Wat is een zwakkere verkeersdeelnemer?

    Een zwakkere verkeersdeelnemer is iemand die zonder voertuig aan het verkeer deelneemt en geen schil om zich heen hebben (voetgangers) of die op hun voertuig geen externe schil om zich heen hebben (fietsers en snorfietsers).

Hulp bij aansprakelijkheid na een verkeersongeval

We kunnen ons goed voorstellen dat u veel vragen heeft na een verkeersongeval. Hoe moet u iemand aansprakelijk stellen? Op hoeveel schadevergoeding heeft u eventueel recht? Door onze gratis juridische hulp weet u dat u geen schadeposten over het hoofd ziet en dat de juiste persoon aansprakelijk gesteld wordt. Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder: 088 – 100 4300 of nieuweschade@flyct.nl
Of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Benader mij*